Onze streek

Welkom in onze streek!

Afbeeldingsresultaat voor kaart dijleland

Maak kennis met onze streek

Regionaal Landschap Dijleland is gesitueerd tussen Brussel en Leuven. Het is een beschermd gebied en dient als groene landelijke buffer tussen beide steden.

Ten zuiden ligt de Druivenstreek en het Zoniënwoud.


Het Dijleland

Regionaal Landschap Dijleland ligt in de Belgische provincie Vlaams-Brabant en maakt deel uit van de Groene Gordel. Het is gelegen tussen Brussel en Leuven. In het zuiden van Dijleland ligt het gebied dat de Druivenstreek wordt genoemd. Het landschap behelst het Zoniënwoud, hoogvlaktes en weiden in een heuvelachtige streek. Verschillende riviertjes zoals de Voer, de Laan en de Ijse, die ontspringen in het Zoniënwoud, monden uit in de rivier de Dijle bij Leuven.


Behoren tot Dijleland

Tervuren, Bertem, Bierbeek, Boortmeerbeek, Haacht, Herent, Hoeilaart, Huldenberg, Kampenhout, Kortenberg, Leuven, Oud-Heverlee, Overijse


De Druivenstreek

Deze streek is gekenmerkt door de hoogvlaktes met zijn velden, de natuur en de vrij diepe insnijdingen in het reliëf met holle wegen.

De 4 gemeenten Tervuren, Overijse, Huldenberg en Hoeilaart liggen gedeeltelijk in en rond het Zoniënwoud ten zuiden van Brussel.

De streek is wereldberoemd voor het telen van de tafeldruif ( Europees beschermd product ) en zijn roemrijk verleden.

Alle Hertogen van Brabant hebben vanaf de 13e eeuw in Tervuren gewoond, De Prins van Oranje verbleef er en Koning Leopold II bouwde hier het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika ( nu Afrikamuseum genoemd ).

De streek is ook gekend voor zijn vele streekproducten zoals de tafeldruif, lekker streekbier, kaastaart, kazen, mosterd, confituur, zoetigheid en anderen….

Gerelateerde afbeelding

%d bloggers liken dit: